Verse mosselen óf een lekker visje? Dit zijn de culinaire hotspots in Tholen

28 februari '23

Ja, je hoort het goed. Niet Saint-Tropez, maar Tholen. De pérfecte plek, of liever gezegd eiland, om lekker uit te waaien. De wind door je haar. De zilte zee in de lucht. Klinkt goed he? Eén blik over het groene polderlandschap, met oude dijken, boerenhoeves en molens, en je bent meteen relaxed. Er zijn genoeg sfeervolle restaurantjes met bijzondere streekgerechten en voorál verse vis. Of je nu aanschuift voor een lunch tijdens je fiets- of wandeltochtje of uitgebreid wil dineren. Voor je het weet blijf je langer hangen dan je van plan was!

taart

Thee drinken als een Engelse vorst(in)

Een theetuin…De ideale stop tijdens je wandel- of fietstochtje voor een heerlijk kopje thee of koffie! En deze twee pareltjes liggen precies on route in en om Tholen-stad. Zet je fiets weg en plof neer in een lekkere stoel voor een vers appeltaartje. Ondertussen geniet je van het weidse uitzicht over de weilanden. Heerlijk toch!

T-tuin ’t Ouweland

(Oudelandsedijk 20)

Lekker op de fiets het eiland verkennen? Ga dan vooral langs dit schattige plekje op het oudste stukje bewoond Tholen. Hier legt Erna Schot je in de watten met huisgemaakte taartjes, vlaaien en andere lekkernijen. Overal rond het knus ingerichte terras bloeien kruiden in zinken teilen en geraniums in de borders. Neem lekker een glas vers munt en geniet van dit unieke plekje. Het is alleen open in de lente- en zomermaanden afhankelijk van het weer, dus zet ‘m alvast op je lijstje.

Theetuin Buytengewoon

(Veerweg 9)

Ook deze theetuin is een stop meer dan waard. De deelnemers van deze dagbesteding zetten met alle liefde een lekker bakje koffie voor je met iets lekkers erbij. Kijk wel even van tevoren of de theetuin open is. En als je er toch bent, neem dan ook een kijkje bij de grote volière met prachtige vogeltjes erin. Of bij de kas en moestuin. Ook een leuk plekje voor kinderen, want je mag hier knuffelen met konijntjes, cavia’s, ezels en geitjes als je wil. Aanrader: de aankomende lentemarkt!

lunch

Smullen bij de lekkerste delicatessenzaakjes

Niet alleen in Brabant kunnen ze bourgondisch genieten. Ook in Zeeland. Een beetje liefhebber van het bourgondische leven voelt zich meteen thuis bij deze delicatessenwinkeltjes. Ze hebben echt liefde voor de zaak en dat proef je: verser kan niet!

Vis van Job

(Lorentzweg 6)

Voor de lekkerste vis in Tholen-stad moet je bij Vis van Job zijn. Job is een Zeeuwse visser in hart en nieren. Rara wat kun je bij hem halen? Verse vis! Broodjes vis, visschotels en geinige cadeautjes die allemaal iets met vis te maken hebben. Aardewerk, pannenlappen, servies.. hij heeft 't. Job en zijn vrouw Miranda staan ook bekend om een ander streekproduct: bottarga. Heerlijk over pasta of in visgerechten. Verschillende chef-koks zijn al fan van deze krachtige smaakmaker. Proeven? In de winkel vind je de bottarga vers én gemalen in blik.

Kaeswienkeltje

(Kaaij 3-5)

Brasserie Kaeswienkeltje, oftewel brasserie Kaaswinkeltje, is een knusse lunchroom in het historische hart van Tholen. Strijk hier neer voor een smakelijk lunch. Op de kaart vind je belegde broodjes, kaasplankjes en ga niet weg zonder een heerlijk gevulde bolus in je fietstas voor onderweg. Tegenover de lunchroom zit het Kaeswienkeltje. Dé place-to-be voor lekkere kaasjes! Je kunt hier meer dan 80 soorten kaas kopen. De echte kaasliefhebber weet dat de lekkerste Hollandse kaas hier vandaan komt!

diner

Dineren aan het water

Overal waar je kijkt zie je water. Niet gek dat je hier restaurants vindt op verschillende toplocaties aan het water. Ga lekker zitten, geniet van het kabbelende water, het uitzicht en vooral van de lekkernijen! De enige vraag waar je over na hoeft te denken is: wat zal ik eens bestellen? Een visje uit de Oosterschelde, een hele kreeft, prachtige mosselen, lamsoren of Thoolse dikbil. De keuze is reuze!

Oesterdam

(Oesterdam 3)

De eerste echte Zeeuwse loungeclub mag natuurlijk niet ontbreken op dit lijstje. Deze fantastische plek staat met stip op één. Niet gek, want waar je ook kijkt, je ziet aan alle kanten water. Terwijl watersporters voorbijrazen en boten af en aan varen in de jachthaven kun jij je vingers aflikken. Neem van ons aan dat het nog moeilijk kiezen wordt, zodra de menukaart, inclusief vega opties, voorbijkomt. Ga buiten zitten en kruip lekker onder een zacht kleedje op het verwarmde terras of ga loungen bij frisser weer in de club bij de haard met een lekker glas wijn. Ze serveren ook buiten op de strandbedden op het cabanastrand. Zo kun je de hele dag blijven liggen. Ideaal, niet?

JuNa

(Kaaij 2)

Ben je van plan om met je bootje naar Tholen te gaan? Dan is dit restaurant de perfecte spot om even aan te meren en een hapje te eten. Ook een leuke en sfeervolle plek om even bij te tanken als je een ‘rondje Tholen’ doet op de fiets. Alsof je in een huiskamer bent beland. Je voelt je hier direct thuis. Geniet van een kop koffie met iets lekkers, een uitgebreide lunch, een borrelhap of een diner. Coquilles, steak tartaar, scampi’s of een lekker visje in een romige saus. Yum! Met lekker weer kun je een mooi plekje op het terras uitzoeken.

borrel

Een hapje of borrel in het hart

Een hap met het gezin eten, een fluitje drinken aan de bar of een uitgebreid diner in een huiskamer. Verschillende plekken in Tholen, maar alle drie net zo speciaal. En gewoon lekker ouderwets gezellig!

Nellie’s private dining

(Oudelandsedijk 6)

Een uniek plekje om te dineren, dit huiskamerrestaurant. Achter het leuke witte boerderijtje gaat een fantastische keuken schuil. De boerderij is al ruim vijftig jaar in de familie en sinds 2019 kookt Paula de sterren van de hemel. In een strakke designkeuken omringd door romantisch Lodewijk XIV interieur en behangetjes met rozen worden de lekkerste gerechten bereid. Laat je verrassen, want het is een waar avontuur om hier te eten! Wel even reserveren van tevoren, want je hebt grote kans dat het vol zit.

Eetcafé Hart van Tholen

(Markt 11)

De naam zegt het al. Een supergezellig eetcafé in het hart van Tholen met uitzicht op de kerk. Niet alleen een fantastische plek midden op de markt, maar ook fantastisch lekkere gerechten. De kaart is geschikt voor jong en oud. Van lunch tot diner, van vlees tot vis en van pasta’s tot kipsaté. Ga lekker zitten op het terras, geniet van het marktplein en bestel de beste spareribs in town! Ze staan erom bekend. Ook bij je kids kunnen ze hier een glimlach op 't gezicht toveren. 

Hof van Holland

(Kaaij 1)

Een oergezellig oud-bruin café met een heel smakelijke (borrel)kaart kunnen we wel zeggen! Als je een praatje wil maken met echte Tholenaren of een spelletje biljart wil spelen dan is dit de plek waar je moet zijn. Heb je trek gekregen dan kun je een deur verder in het visrestaurant een lekkere hap eten. Zeeuwse Oosterschelde kreeft met heerlijke asperges van de Brabantse Wal met vers gerookte zalm, ei en hollandaisesaus. Een van de gerechten op de kaart. Loopt het water al in de mond?

  Wonen in Tholen
  Voorzieningen in de buurt