Geschiedenis Tholen

Rijke geschiedenis van Tholen nog altijd zichtbaar

’t Land van Heendrecht is een nieuwbouwbuurt in Tholen, een stad met een rijke historie. Tholen is in de 13e eeuw ontstaan en heeft nog steeds de kenmerkende 'ster'-vorm van de vestingstad van vroeger. De historische stadskern wordt nog grotendeels omringd door wallen en vesten en is sinds 1991 beschermd stadsgezicht. Tholen kent tientallen rijksmonumenten, zoals het vroegere stadhuis en 2 windmolens in de stadskern.

Tol aan de Eendracht

De stad Tholen ontstond in de 13e eeuw bij een ‘tol’ aan de Eendracht; een water tussen het Zeeuwse eiland Tholen en Noord-Brabant. Hier ligt de oorsprong van de naam van de stad: Tholen, waar watertol geheven kan worden. Aanvankelijk was er een tol bij Schakerloo voor de scheepvaart op de Striene. Later nam de Eendracht de rol van waterweg over en werd er een tol gebouwd op de dijk van de ‘Vijftienhonderdgemetenpolder’. De nederzetting die hieromheen ontstond, kreeg in 1290 tolvrijheid en groeide tot de plaats Tholen.

image alt

’t Land van Heendrecht (Eendracht)

De naam van het nieuwe woongebied ’t Land van Heendrecht is afgeleid van De Eendracht. Dit is een verbastering van de oorspronkelijke naam Heendrecht (vernoemd naar het plantje ‘de heen’). De Eendracht is een restant van De Striene, een rivier die tot in de late middeleeuwen tussen de beddingen van de rivieren De Schelde en De Maas door liep. De naam van de 1e woonwijk in ’t Land van Heendrecht, Striene, is afgeleid van deze verdwenen rivier. Ook de namen van de andere 2 wijken, Molenvliet en Buitenzorg, hebben hun oorsprong in het verleden.

image alt

Bezienswaardigheden en monumenten

Tholen heeft niet voor niets beschermd stadsgezicht. Niet alleen vind je rondom de historische stadskern nog grote delen van de oorspronkelijke walen en vesten, de stad telt ook tientallen rijksmonumenten. Zoals het voormalige stadhuis uit de 15e eeuw, en 2 windmolens; walkorenmolen De Hoop (gebouwd op een van de stadswallen) uit 1736 en korenmolen De Verwachting. Andere historische gebouwen in de stad zijn de herbouwde Gasthuiskapel en de Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk. Bij de jachthaven, ter hoogte van de stadskern, ligt ten slot een historische scheepswerf.

  Visie 't Land van Heendrecht
  3 wijken in 't Land van Heendrecht