De kunst van het ontzorgen: dit zijn de kopersbegeleiders van ’t Thoolse Hof
5 juni '25
De kopersbegeleiders van Bouwbedrijf De Delta spelen een belangrijke rol bij de afwerking van de woningen in ’t Thoolse Hof. Na aankoop begeleiden Karlijn Vantricht en Christina Schot kopers door het meer- en minderwerktraject heen. Hun doel is duidelijk: de kopers ontzorgen bij het maken van keuzes. In dit artikel leggen ze uit wat kopers tijdens het meer- en minderwerktraject kunnen verwachten en geven ze tips om goed voorbereid aan de gesprekken te beginnen.

Jaren aan ervaring
Met respectievelijk negen jaar en vijf jaar ervaring weten Vantricht en Schot exact waar kopers van een nieuwbouwwoning allemaal op moeten letten. “Er komt natuurlijk heel veel kijken bij het kopen van een nieuwbouwwoning”, beseft Vantricht. “Wij snappen goed dat mensen veel vragen hebben over het traject na aankoop. De vragen die wij krijgen zijn heel divers. Het gaat over de meerwerkopties, waarvoor kopers bij ons aan tafel komen, maar ook over de bouw of zelfs de reeds gekozen hypotheek! Je kunt haast zeggen dat wij een soort verlengstuk van de makelaar zijn”, aldus Vantricht gekscherend.
In dienst van De Delta én de kopers
Het eerste contact tussen de kopersbegeleiders en de koper vindt plaats wanneer de koop- en aannemingsovereenkomst is getekend en de bouw officieel kan starten. “Het eerste gesprek is bij ons op kantoor in Middelburg of in de showroom van de leverancier van de keuken, het sanitair en tegelwerk.” De kopersbegeleiders spreken veel mensen voor het eerst op kantoor van De Delta. Het bouwbedrijf is al sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw actief in de zakelijke bouw, particuliere woningbouw en seriematige woningbouw (zoals ’t Thoolse Hof). De Delta is dus veel met nieuwbouw bezig. Met Vantricht en Schot als ervaren kopersbegeleiders.

Het traject doorlopen
Vanaf moment één proberen de dames zoveel mogelijk te ontzorgen. “Tijdens het eerste gesprek bespreken we alles wat in het traject ter sprake komt. Van het meer- en minderwerk en de tekeningen tot het showroomtraject met de keuken en badkamer”, legt Vantricht uit. Het eerste definitieve keuzemoment betreft de ruwbouwopties, zoals een aanbouw of dakkapel. “Als mensen een aanbouw willen, moeten ze dat wel op tijd aangeven”, aldus Schot. “Hetzelfde geldt voor het verleggen van leidingen in de badkamer. Het kiezen van de binnendeuren volgt later pas. Dat is de afbouw. We willen graag meedenken met de wensen van de klant.”
Meerdere contactmomenten
Het traject tot oplevering duurt circa anderhalf jaar. Vantricht en Schot hebben dus lange tijd contact met kopers. “We hebben meerdere contactmomenten gedurende de bouw. Maar voor ons zijn de eerste gesprekken het belangrijkst. Dan worden alle woonwensen in kaart gebracht.” De kopersbegeleiders raden kopers aan direct na te denken wat ze willen. De keuzes worden gemaakt met behulp van de meer- en minderwerklijst. Deze lijst is uiterlijk bij de start van de verkoop te vinden onder de ‘downloads’ van ieder bouwnummer. “Het is belangrijk dat kopers alle stukken van tevoren goed lezen en heel ver vooruit denken”, aldus Vantricht. “Wij snappen dat zoiets lastig is. De woning staat er immers pas over anderhalf jaar."

Advies waar nodig
De dames proberen zelf niet in de rol van binnenhuisarchitect te kruipen. “Maar we adviseren de kopers waar nodig natuurlijk wel.” Schot noemt graag enkele voorbeelden van opties die kopers regelmatig kiezen. “Mensen willen soms hun wandcontactdozen verplaatsen of een buitenkraan aan de achterzijde. Een inloopkast in de slaapkamer is ook een veel gehoorde wens. En dan heb je natuurlijk nog de aanbouw of dakkapel. Ruimte voor andere wensen is er ook, maar niet alles is technisch gezien mogelijk. Wat men ook wenst of kiest, wij denken graag mee. Daarnaast staan alle keuzes in een digitaal dossier dat altijd geraadpleegd kan worden."
Woondromen werkelijkheid
Dat dossier wordt ook na het keuzetraject regelmatig geüpdatet met de voortgang van de bouw en de dames organiseren kijkdagen op de bouwplaats. “Men hoeft dus niet bang te zijn dat ze na het maken van alle keuzes niets meer van ons horen”, verzekert Vantricht. Het intensieve begeleidingstraject zit er pas op wanneer de kopers voor het eerst de deur van hun nieuwe Thoolse woning openen. Een moment waarop Vantricht en Schot wederom woondromen werkelijkheid hebben gemaakt.